Edge Computing-datainsamling

Med begreppet ”Edge computing” avses att den insamlade informationen behandlas till en del utanför det centrala molnet. Detta gör man för att avlasta den central behandlingen och reducera behovet att överföra stora mängder data. Detta område arbetar vi på BitSim med: vi processar insamlad data med inbäddade system med snabba eller strömsnåla anpassade hårdvarulösningar och olika typer av standardiserade datagränssnitt. Analog till digital datakonvertering med höga samplingsfrekvenser eller i hög upplösning. För högre bandbredd och samplingshastigheter (upp till 4,8 Gsample / s) kan BitSims befintliga ADC-kort återanvändas. För dataöverföringar med standardprotokoll i hög hastighet kan BitSims IP UDP Ethernet-gränssnitt hantera datahastigheter upp till 10 Gbit / s. Eller ADC-omvandling med upp till 32 bitars upplösning. Processorer används som separata komponenter eller integreras i programmerbara enheter (FPGA).

 

– Mineralprospektering –

Mineral Exploration

 

– RadioAstronomi –

Radio Astronomy

Mineralutforskning

Exploring Minerals

Ett kostnads- och tidseffektivt modulärt digitalt system som samlar in mätdata  som kan användas i smala borrhål, till djup så långt som 2 500 m saknas från marknaden för mineralprospektering.

BitSim utvecklar för närvarande tillsammans med Uppsala Universitet ny teknik för att förenkla sökandet efter mineral. Systemet består av en sträng med ett antal hydrofoner anslutna till en kabel som sänks ner i ett smalt hål. Högupplösta analoga till digitala omvandlare används för att samla in geofysisk data inför geologisk analys och modellering.

I stället för att använda skrymmande utrustning,  lastbilar, stora vinschar, kraftaggregat och annan typ av utrustning som konsumerar mycket effekt är BitSims system lätt och strömsnålt. Dessa faktorer möjliggör en mindre och enklare utrustning och fordon.

Detta är ett pågående projekt som finansieras av EU Horizon 2020-programmet.
Mer information här  

RadioAstronomi – Orbital Angular Momentum detection (OAM)

Orbital Angular Momentum Detector

BitSim utvecklade ett kretskort med A/D-omvandling, FPGA-kretsar och Gigabit-kommunikation för digital signalbehandling åt Uppsala universitets fysik-institution och IRF, Institute of Radio Physics. Hårdvaran baserad på FPGA-teknik gjorde det möjligt för radiofysikforskare att tillämpa sina algoritmer för att upptäcka OAM-radiovågor.

För information om OAM för Radio, se wikipedia-artikeln.

Systemet består av ett bärarkort och ett FMC ADC-kort med sampling med 130 MSPS med 16 bitars upplösning.