Accelererad Bildbehandling

Bildsystem brukade baseras på PC. Dyra kameror kopplade med speciella kablar till en dyr frame grabber i en stor låda som kör Windows. Men ett nytt sätt utvecklats under senare år: billiga inbyggda system baserade på Linux, som hanterar både kamerasensorer och gör lokal bildbehandling samt kommunicerar uppåt i systemet mot en värddator eller med molnet. Allt detta i små strömsnåla systemenheter.

På BitSim är vi ”doers”. Det innebär att vi hanterar implementeringsdelen och får den att fungera: Utvecklar hårdvaran, omvandlar en idé till algoritmer, kretskort, programvarukod och accelererar lämpliga delar med anpassad hårdvara baserad på kraftfulla plattformar.

Vi fokuserar på två sådana plattformar:

–  FPGA:er eller MPSoC (Multiple Processor System on a Chip): Processa i mjuk- och hårdvara, koda i C och VHDL/Verilog.

Programerbar hårdvara inne i kretsarna med integrerade ARM-processorer eller enklare, ’mjuk’ processor. På detta vis får du ut det mesta av ditt skräddarsydda system: både i form av prestanda, låg effektförbrukning och små fördröjnigar (latency) m. m.

– NXPs kraftfulla System on Chip-kretsar: högintegrerade ARM-processorer, GPUer, videokodare, förberedda för avancerad neuralt nätverksbearbetning. En stabil industriell lösning använd av många.

Vår egen Python-baserade utvecklingsplattform är baserad på ett sådana system och tillhandahåller en traditionell, interaktiv PC-baserad utvecklingsmiljö (inkl. Python, Jupiter, Notebook). När du är färdig med din algoritm baserad på denna plattform med anrop till OpenCV-bibliotek eller nätverk för maskininlärning har du redan kommit bra långt i utvecklen av ditt anpassade system. Samma CPU med samma programvara. Samma kretsar och kommunikationslänkarna klara.